E-Ticaret Nedir?
Son yıllarda tüm dünyada büyük ilgi gören e-ticaret kavramı konudan biraz uzak bir tanımla aslında dünyayı sınırların olmadığı bir küre yapan ve bu yoldaki gücünü de insanın ihtiyaçlarından alan tılsımdır. Konunun sosyoloji ve politika ile ilgi tarafını bir yana bırakırsak, e-ticaret her tür malın ve hizmetin bilgisayar teknolojisi, elektronik iletişim kanalları kullanılarak satılması ve satın alınmasıdır.
Alışveriş alışkanlıklarını, ticaret yasalarını, mağaza yapılarını, iş sistemlerini kısacası dünyanın arz-talep işleyişini değiştiren e-ticaret, ödeme işleminin internet üzerinden yapıldığı alış-veriş yapısına verilen isimdir. E-ticaret yolu ile oluşan dev ekonomiye de dijital ekonomi veya elektronik ekonomi diyebiliriz.
Elektronik iletişim teknolojileri ticari hayatta sanıldığı kadar yeni değildir. 1980’lerden beri ticarette bir elektronik akış söz konusudur. Dolayısı ile e-ticaret kavramı 1-2 yıllık bir geçmişe değil aslında neredeyse 30 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ancak internet teknolojisinin ticarette kullanımı 1997’ye dayanır. Burada eklemek gerekir ki internet gerçek kullanım yoğunluğuna ticari alanda internet uygulamalarının gelişmesi ile ulaşmıştır. Kısa bir süre sonra web ve e-posta uygulamaları gelişmiş, gelişen bu ağlar e-ticarettin hızla ivme kazanmasını sağlamıştır.
Biraz geçmişe bakmak gerekirse, ürünlerin internet ortamında satılabilmeleri fikri bundan 10 yıl önce fantastik bir film senaryosu gibi algılanıyordu. Ancak ileri görüşlü birkaç deneme günümüzün dev e-ticaret ağının ilk adımları oldu. Günümüzde internet üzerinden dönen ekonominin hacmi her geçen gün artmaktadır. Zamanla geliştirilen e-ticaret sistemleri bugün bir ürünün alım-satım sürecinden de öte, sigorta, nakliye, müşteri şikâyet yönetimi, reklam gibi neredeyse tüm ticari detayları içermeye başlamıştır.
E-ticaretle değişen ticaret anlayışı, pazarlama çalışmalarında da büyük değişikliklere yol açmıştır. Çok daha fazla interaktif ortam sağlayan sosyal medyanın da hızla sürece katılması ile tüm arzlar ve talepler internette buluşmuştur. Sosyal medya markaların ürün ve hizmetlerini etkili bir biçimde tanıtmaları için önemli bir araç haline geldi. Bir marka adeta müşterileri ile arkadaş olup, onlarla oyun oynuyor, onların günlük olaylara verdikleri tepkileri bir bireymiş gibi taklit edebiliyor. Böylece hem ticari, hem siyasi hem de sosyolojik sınırların kalktığı sınırsız bir iletişim ağında sınırsız alışveriş başlıyor.
Gelecekle ilgili birkaç tahmin yapmak gerekirse, çok değil, birkaç yıl sonra tüm alış-veriş sisteminin küresel bir e-ticaret alt yapısı üzerinden yürüyeceğini, gelişen mobil teknolojisi ile iş, özel hayat, günlük rutin yönetiminin yapılabileceğini ön görebiliriz. Amerika’da son 2 yıldır, ön muayenelerin dahi internet ortamında yapıldığını ve sağlık harcamalarının %60’ının e- ticaret alt yapısına dayandırıldığını düşünürsek herhangi bir ürünü almak için mağazaya gitme devrinin kapanmak üzere olduğu fark ederiz.
Her hangi bir ürün ya da hizmetle e-ticaret sistemine dâhil olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden, planınızı yapın, alan adınızı alın, bir Hosting firması ile anlaşın, güvenlik sistemini kurun, sitenizi görsel ve metinlerle şekillendirin, pazarlamanızı yapın ve yola devam edin.